PATARIMAI, sumaniusiems puošti virtuvę medžiU

 

Medžiu kalkite tas vietas, kurių nedengia spintelės,šaldytuvas, viryklė bei kita virtuvėje esanti buitinė įranga. Negalima uždengti radiatorių iki jų būtina palikti 5 -10 cm tarpą. Tvirtinant dailylentes prie elektros jungiklių ir kištukinių lizdų, kad juos būtų lengviau pasiekti, palikite nedideles nišeles. Be to, medis su laiku keičia spalvą, t.y. tamsėja, ypač tai aktualu juodalksniui, kuris tampa daug raudonesnis jau po metų, pušis geltonesnė. Spalvų beveik nekeičia beržas ir drebulė. Norisi priminti, kad grindis reikia daryti iš kietmedžių, nors pušinės ir eglinės grindys yra labai gražu, bet nepraktiška, numetus bet kokį daiktą, lieka žymė ir t.t.

 

Kovos būdai

Visada įsitikinkite, kad baldų paviršiai yra sausi. Virtuvės baldų detalių paviršių reikia valyti sausa minkšta medžiaga (flanele, pliušu, mitkaliu). Darbinių paviršių priežiūra (stalviršių, praustuvų ir pan.) turi būti atliekama minkšta drėgna medžiaga, porolonine kempine arba specialiais šepetėliais, be to, gali būti taikomi specialios valymo priemonės. Aptaškytas ar suteptas baldų dalis rekomenduojama kuo greičiau nuvalyti, jei nešvarumus paliksite ilgesniam laikui gali susiformuoti dėmės ir įvairūs medinių elementų pažeidimai.

Tais atvejais, kai vis tik susiformuoja nepageidaujamos dėmės, rekomenduojama naudoti atitinkamas valymo priemones, kurios pasižymi ne tik tuo, kad efektyviai pašalina nešvarumus, bet ir papildomai poliruoja ir apsaugo paviršių. Renkantis valymo priemones būtina remtis gamintojų nurodytomis jų taikymo ir kiekio instrukcijomis. Tais atvejais, kai po ranka neturite specialių valymo priemonių, galima pasitelkti nedidelį įprasto muilo tirpalo kiekį (pavyzdžiui, 2 proc. plaunančiosios priemonės ir 98 proc. vandens). Pabaigus bet kokius valymo darbus būtina nusausinti ar išdžiovinti visas virtuvės baldų dalis, ypač sujungimo vietose. Nepamirškite, kad valymui negalima naudoti medžiagų, kempinių ar pirštinių, kuriose įsigėrę maisto produktų likučiai.

Jokiu būdu neleiskite, kad baldų paviršių veiktų agresyvūs skysčiai (rūgštys, šarmai, riebalai, skiedikliai ir pan.) ar chemiškai aktyvūs junginiai jų sukelta reakcija gali ne tik suniokoti jūsų turtą, bet ir kelti grėsmę jūsų sveikatai. Taip pat verta priminti ir tai, kad kai kurių specifinių plovimo (valymo) priemonių sudėtyje gali būti didelė agresyvių cheminių ar abrazyvinių dalelių tokių valymo priemonių virtuvės baldams naudoti negalima.

 

Amžinosios tiesos

  • Maisto produktų pjaustymui visuomet naudokite pjaustymo lentelę taip išsaugosite virtuvės stalviršio funkcionalumą ir estetiką.
  • Neleiskite kauptis drėgmei ant baldų paviršiaus tai sąlygos baldinių lakštų išbrinkimą ir plastikinių detalių atsiklijavimą.
  • Rekomenduojama neuždengti baldinių grotelių bei ventiliacinių angų, būtinų buitinių elektros prietaisų aušinimui.
     
     

     

    http://www.spec.lt/lt/Virtuves_baldu_priesai
    http://www.valdopatarimai.lt/medis/mediniai-daiktai-medzio-prieziura/